Nedan följer en generell guide till hur det går till att starta upp ett sparande med en fondrobot. Beroende på vilken aktör du väljer kan något steg skilja sig lite åt, men överlag fungerar det så här:
1. Hitta en fondrobot som passar dig
Jämför olika spelare, var tydlig med vilka krav och kriterier du har och välj en spartjänst med den fondrobot som känns bäst för dig.
2. Registrera dig och öppna en ISK
När du väl har hittat en fondrobot som verkar bra är det dags att registrera dig. I samband med att du gör detta öppnas också en ISK, där fondroboten sedan gör alla investeringar.
3. Svara på ett antal frågor
Detta är en viktig del i att starta en fondrobot, eftersom svaren du ger på frågorna om din ekonomi, ditt sparmål, din riskaptit etc. är grunden för vilka medel roboten kommer att ge som ett förslag till dig.
Det handlar vanligtvis om tio frågor.
4. Investeringsförslag
Omedelbart efter att du har svarat på frågorna får du ett förslag på en fondportfölj med olika fonder och en lämplig fördelning. Här kan du antingen välja att godkänna förslaget och acceptera portföljen eller göra egna justeringar i distributionen.
5. Gör din första insättning och sätt upp en månadsbesparing
Med en komplett fondportfölj och en komplett strategi är det dags att göra en första insättning och låta portföljen börja fungera. Det absolut bästa är också att skapa en automatisk månadsbesparing, för vilken roboten säkerställer att regelbundna överföringar görs och att fondköp genomförs.
6. Följ utvecklingen
När dina besparingar är igång är det bara att observera och följa utvecklingen. Hela syftet med en fondrobot är att automatisera alla besparingar, vilket innebär att du kan luta dig tillbaka när den har börjat.
Om du har valt en fondrobot som också sköter omfördelning och balansering av dina innehav löpande blir det extra bekvämt. Om du inte har gjort det måste du granska dina innehav och eventuellt omfördela det någon gång per år.
7. Samla in avkastningen när besparingsmålet nås
Om du vill avsluta dina besparingar när ditt mål uppnås fungerar det på exakt samma sätt som vid manuell handel med medel. Innehavet säljs, det månatliga sparandet upphör och du kan förhoppningsvis få en tillfredsställande avkastning.
Bra att tänka på när det gäller finansiering av robotar
Oavsett hur du väljer att investera eller investera dina pengar, och oavsett vilka spelare du låter fungera som rådgivare, är det alltid upp till dig som investerare eller sparare att se till att hitta den information du behöver för de investeringar du gör . Oavsett i vilken form den tillverkas.
Vad som passar bra kan förändras över tiden och vara annorlunda för olika investeringsalternativ. Av den anledningen kan det vara bra att hålla sig uppdaterad om saker relaterade till investeringar av olika slag.
Fonder är i allmänhet ett enklare och bekvämare sätt att investera än att köpa egna aktier. Aktiehandel kräver mer tid, engagemang och intresse från dig som investerar. Detta beror på att en viktig förutsättning för att kunna lyckas med aktier är att du har viss kunskap om marknaden och aktiehandel i allmänhet och är bekant med det företag du äger aktier i.
När du handlar med aktier är det helt upp till dig att själv förvalta dina innehav. När du sparar i fonder lämnar du ledningen till någon annan - antingen en mänsklig chef eller en robot - som du betalar en förvaltningsavgift för.
Det faktum att någon annan ansvarar för administrationen betyder dock inte att det inte finns något värde i att du själv följer marknaden och håller dig uppdaterad. Ju mer kunskap och insikt du har, desto bättre förståelse får du för utvecklingen i ditt företag och desto mer kan du påverka.
Sammanfattningsfinansieringsrobotar
Slutligen avslutar vi med att sammanfatta vad vi har sagt ovan om fondrobotar, för att förhoppningsvis kunna ge dig en bra överblick över ämnet fondrobotar och automatiserade spartjänster.
En fondrobot är en datoriserad spartjänst som automatiserar dina besparingar
Fondsrobotar styrs av algoritmer, som i sin tur baseras på svaren du ger på frågor om din ekonomi, din sparhorisont, ditt sparmål, din riskaptit och så vidare.
Better Wealth, Lysa, Opti, Fundler, Avanza Auto och Nordnet Robosaver är de bästa fondrobotarna i Sverige
En fondrobot anpassar din portfölj utifrån dina mål och villkor
Perfekt för månadsbesparingar
Vissa fondrobotar omfördelar också dina innehav
Ofta lägre avgifter än med vanliga medel
Eliminering av den mänskliga faktorn i administrationen kan betyda både fördelar och nackdelar
Lämplig för nybörjare, men också för mer erfarna investerare som vill sprida sina risker med fler spelare
Comments